Egészséges gyümölcs – egészséges élet
Helyes táplálkozással a sokat tehetsz a betegségek megelőzéséért.
A gyümölcsökben rengeteg a vitamin, ásványi anyag, nyomelem.
Az
: "naponta egy alma a doktort távol tartja"
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását. Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van.
Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.
Alma (nyers, héjával) Tápanyagtartalom 100 g-ban | |
Energia 50 kcal 220 kJ | |
Szénhidrátok - cukrok 10,39 g - rost 2,4 g | 13,81 g |
Zsír | 0,17 g |
Fehérje | 0,26 g |
Víz | 85,5 g |
C-vitamin 4,6 mg |